2011. január 3., hétfő

VIII. Henrik udvarában

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
1522-ben, VIII. Henrik uralkodása idején járunk. A királyi udvar életében meghatározó szerepű a Boleyn család, különösen azután, hogy kisebbik lányuk, Katalin királyné egyik udvarhölgye, Mary megtetszik az uralkodónak. A hataloméhes Boleynek az érzelmekre való tekintet nélkül szakítják el a még szinte kislányt a férjétől, és hamarosan a király szeretője lesz. Az udvar másik üdvöskéje, Mary Franciaországból hazatérő nővére, a csodaszép Anna, aki eszével és pimaszságával kitűnik a többi udvarbeli hölgy közül. Hiába ajándékozza meg Mary egy kislánnyal, majd fiúval is Henriket, Anna az uralkodót is rabul ejti, a Boleynek pedig gondolkodás nélkül félreállítják az érző szívű, de bábként kezelt Mary-t, hogy a nővérét ültessék a helyébe, ő pedig csak a "másik Boleyn lány" legyen, akit még arra is kényszerítenek, hogy megtanítsa a nővérének, hogyan "bánjon" a királlyal. Miközben Mary egy szegény udvaronc, William mellett igaz szerelemre talál, Anna feljebb jut, mint akárki: Katalin királyné jogtalan elűzése után Anglia királynéjává koronázzák. De hiába a hatalom és Henrik szerelme, Anna képtelen a legfontosabb királynéi kötelességére: trónörököst adni az országnak. Több vetélés, majd egy torz gyermek után Henrik boszorkánysággal vádolja a feleségét, közeli udvartartását pedig paráznasággal, és az ambíciózus, gyönyörű Anna a történelemből jól ismert sorsra jut. Mary, a másik Boleyn lány pedig a történelemtől elfeledetten, mégis boldogságban éli le életét.
A Tudor-kor számomra is az angol történelem legérdekesebb korszaka, de ez a regény merőben  különbözött azoktól, amiket eddig olvastam, főleg ami Boleyn Anna személyiségét illeti. Az eddig megismert történetekben nem volt ilyen sarkos, nehezen kezelhető, önző ember, persze attól még lehet, hogy a valóságban inkább az itt vázolt felelt meg a személyiségének. és nem például Robin Maxwell Boleyn Anna titkos naplója (már régen olvastam, de szintén jó könyv, ha jól emlékszem :)) című regényében, és így egy kis álomképet rombolt le bennem. A két lánytestvér vetélkedése, a szócsaták és gúnyolódások, Anna szívtelensége és Mary meghunyászkodása egy ilyen hataloméhes világban akár érthető is, de azért néha Anna gőgös álarca mögül is kivillan az igazi, érző ember, akinek szüksége van a húga támogatására, és ezek a pillanatok nem csak Mary számára voltak meghatóak.
Az udvari élet részletes, gördülékeny stílusú bemutatása, a pazar lakomák, a csodaszép ruhák még életszerűbbé tették a történetet, William karaktere pedig üdítő volt az udvari intrikusok és szajhák között. A Boleyn család idősebb tagjainak, a lányok szüleinek és nagybátyjának jellemábrázolása is remekbeszabott, annyira gyűlöltem őket, amennyire megérdemelték :)  
10/10, olyan regény, ami nem érdemtelenül lett világsiker mind könyv, mind film formájában.

A tények:
olvastam: 2010. december 30. - 2011. január 3.
forrás: könyvtár
fordította: Megyeri Andrea
eredeti cím: The Other Boleyn Girl
terjedelem: 718 oldal
Palatinus Kiadó, 2007

3 megjegyzés:

  1. A filmet láttam, nagyon tetszett, a könyv nekem sajnos még kimaradt, remélem 2011-ben ezt is pótolom!:)

    VálaszTörlés
  2. Én pedig még a filmet nem láttam, de ezek után mindenképp sort kerítek majd rá! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó, akkor pont fordítva vagyunk!:)

    VálaszTörlés